NAZLI ALTINAYAR – Nazilli’nin il olma çalışmasındaki yolda bir adım daha tamamlandı. Nazilli İl Olsun Platformu “İl olmak sana yakışır Nazilli” adıyla güç birliği ve istişare toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantı Nazilli Ticaret Odası Konferans Salonu’nda yapıldı. Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Bozdoğan Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve STK’lar katıldı.
“Yarınlarımız için bunu yapmak mecburiyetinde olduğuna inanıyorum”
Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, il olma hayalinin gerçek olmasına çok yaklaştıklarını belirterek trenin kaçırılmaması konusunda vurgu yaptı. Büyükşehir yasası ile birlikte her geçen gün ilçelerin gelirlerinin azaldığını ve Nazilli’nin tek kurtuluş yolunun il olmaktan geçtiğini belirten Başkan Özcan, “Son fırsatı sen ben kavgasına girmeden Bu çalışmanın içerisinde Beydağ ve Kiraz da olduğunu görüyorum. Tarım ve turizm noktasında ciddi desteği olacaktır. Yarınlarımız için bunu yapmak mecburiyetinde olduğuna inanıyorum. Başaracağımıza inancım tam. Bu kadroya ve dahil olacak arkadaşlarımıza inancım tam. Kanun değişir değişmez gelirler yüzde 100 artacak ve giderler azalacak. 600 milyon bütçeli ADÜ’nün Sümer Kampüsüne baktığımızda karşılaştıkları yapı hiç de hoş değil. Nazilli’deki fakültelerin başka ilçelere taşınması. İktisat bölümünü 3’e böldüler. Nazilli il olursa Sümer Üniversitesi’ni hep birlikte yapacağız” dedi.
“HER GEÇEN GÜN ZAYIFLIYORUZ”
Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan 1990’lı yılların 2’nci yarısından itibaren kentin ekonomik anlamda zayıfladığını, Sümerbank, KÖYTAŞ, Polis Meslek Yüksekokulu gibi birçok yerin kapanmasıyla Nazilli ve çevre ilçelerin refah düzeyinin düştüğünü söyledi. Büyükşehir yasası sebebi ile kamu gelirlerinin azaldığına dikkat çeken Arslan, “Her anlamda her geçen gün zayıflıyoruz. Üniversitemiz her geçen gün zayıflıyor. Öğrenci sayımız azalıyor. Sanayi ve ticaret alanlarımız talebe cevap vermiyor. Bölgemizdeki yatırımcılar, tarım arazisi ve zeytinlik kanunuyla karşılaşıyor. Aydın’da rahatlıkla sanayi kuruluşu açılabilirken bu Nazilli’de mümkün değil. Bu ilçelerin kendi yol haritası ve kendi kaderini belirleme fırsatı doğdu. Türkiye’de belirli sayıda ilçelerin il yapılmasıyla ilgili belirli çalışmalar yapıldığı var. Nazilli bugün bile 40 il merkezinden daha büyüktür. İl olacaksak komşu ilçeleriyle birlikte var olacaktır. Zaman bir olma zamanıdır. Bu dava her şeyin üzerinde tuttuğumuz ortak davamız olmalıdır” ifadelerine yer verdi.
“NAZİLLİ İL OLSUN EN BÜYÜK İLÇESİ BOZDOĞAN OLSUN”
Platforma katılan Bozdoğan Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş, Aydın’ın Büyükşehir Belediyesi’den doğu ilçeleri olarak yeterli hizmeti alamamasından yakındı. Ankara’da Nazilli’nin il olması için çabaladıklarını aktaran Altıntaş, “Bu kulisleri yaparken dozajını iyi ayarlamak lazım. Hızlı koşalım derken kırıp dökmemek lazım. İşin ayarı iyi yapılmalı. Bunu yapacak olan Cumhurbaşkanımız ve Bakanlar kurulu. Nazilli il olsun Bozdoğan da en büyük ilçesi olsun” diye konuştu. Altıntaş, Nazilli’nin il olması durumunda Belediye Meydanı’nda dana adayacağını söyledi.
“NAZİLLİ BUNU HAK EDİYOR”
Nazilli’nin il olmayı fazlasıyla hak ettiğini vurgulayan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol da yaptığı konuşmada Büyükşehir yasasından yakındı. Kişileri ve kurumları hedef almadığının altını çizen Erol, “Büyükşehir olması nedeniyle kendi kaynaklarını kendi halkı için kullanamıyor. Birçok kaynak başka ilçelere aktarılmak zorunda kalıyor. Buharkent’in parası Buharkent’te kalsın isteriz. Halkımıza daha iyi hizmet vermek için tek tasarruf sahibi olmamıza vesile olacaktır. Bunun bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Nazilli bunu hak ediyor. Bizler büyük bir destek sağlayacağız. Bu kararı destekliyoruz ve platformda yer almak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
“SEZAR’IN HAKKINI SEZAR’A VERMEK LAZIM”
İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün konu hakkında yoğun bir çalışma yürüttüğünü ifade eden Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, il yapılacak 3 ilçe içinde Nazilli’nin de olduğunu belirterek, “Nazilli il olduğu zaman 7 ilçeyi içerisinde barındırdığı bir yer olacak. Gücümüze güç katacağız. İller bankasından gelen paylar yüzde 40 azalıyor, gücümüz yarı yarıya düşüyor. Madden çok güçlü olmamız lazım. Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek lazım. Bu sevdaya biz de katılıyoruz. İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yoğun bir çalışma yaptıklarını duyuyoruz. İlk etapta 3 ilçenin il olması noktasında çalışma var. Bu ilk 3’ün içinde de Nazilli var” dedi.
“ŞEHİR MEVZUATIYLA KÖY YÖNETİLMEZ”
Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden ise büyükşehir yasasıyla birlikte köy kavramının önemini kaybettiğini vurguladı. Şehir mevzuatıyla köylerin yönetilmemesi gerektiğini ifade eden Erden, şunları söyledi;
“Eskiden beri Yenipazar’ın sosyal ve ticari ilişkisi Nazilli’yle. Bütün bu hazırlıkları destekliyorum. 2012 yılında 16 bin köy bir gecede mahalle oldu. Türkiye’nin idari yapısı içerisinde köylerin tüzel kişiliğinin kaldırılmasını doğru bulmuyoruz. Nazilli’nin il olmasıyla beraber, büyükşehir statüsünden kurtulup mahallelerimiz yeniden köy olacak. Şehir mevzuatıyla köy yönetilmez. Köyler üretimin merkezidir. Köyde üretimi engellersiniz. Böyle olursa şehirler açlıktan kırılır. Köy ve köylülük kavramlarının tasviye edilmesine izin vermemeliyiz. Köylere hizmeti daha etkin ve koordinasyon içerisinde götürmek için İl Özel İdareleri’nin varlığı önemli. Muhtarlarımız çok yoruldular. Hizmetlerin tek elden yönetilmesi açısından Nazilli’nin il olmasının böyle bir fayda sağlayacağını düşünüyorum.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)