NAZLI ALTINAYAR- Nazilli’de havaların ısınmasıyla çok çeşit ve sürüngen türleri ortaya çıkmaya başladı. Alınan bilgiye göre Aşağı Yakacık Mahallesi’nde yaşayan babasını ziyarete giden Nazillili çiftçi Raşit Acar, balkonda oturduğu sırada siyah bir böceğin eve girdiğini gördü.
Böceği dikkatle inceleyen 38 yaşındaki çiftçi, böceğin türüne az rastlanan gergedan böceği olduğunu fark etti.
Cep telefonuyla ilginç böceğin fotoğraflarını çeken Raşit Acar, daha önce internette yaptığı araştırmalarda zararsız olduğunu öğrendiği gergedan böceğini doğaya bıraktı.
Nadir rastlanan gergedan böceğinin kırsal kesimlerde daha sık görüldüğünü söyleyen Acar, “Bizler çiftçilik yaptığımız için dağda bahçede bu tür hayvanları görmeye alışkınız. Fakat bu gördüğüm gergedan böceği normalden daha büyüktü. Daha önce bu kadar büyüğünü görmemiştim. Zararsız olduğunu biliyorum. Bu yüzden fotoğraflarını çektikten sonra tekrar doğal ortamına geri bıraktım. Benim gibi gören başka biri olursa sakın öldürmesin. Zararsız olan bu ilginç hayvanı doğaya geri bıraksın” dedi.
Bilimsel adı: Oryctes nasicornis
Gergedan böceği yerel olarak yaygın olsa da, yaşam tarihi hakkında çok fazla şey bilinmemektedir. Ağırlıklı olarak ormanlarda yaşar ve muhtemelen toprak humusu ile beslenmektedir. Ahşap üzerinde yaşayan gergedan böceklerinin larvalarını çürümüş ahşap kütüklerinde görmek de mümkündür. Gergedan böceğinin vücudunun alt bölümünde ve bacaklarında uzun kızıl kıllar vardır.
Gergedan böceğinin dişilerinde boynuz yoktur. Erkeklerin boynuzları büyüktür. Erkekler bu boynuzları dişileri taşımak için ya da tehlikeli durumlarda savaşmak için kullanırlar. Erkekler bu davranışları gerçekleştirdiklerinde gizemli bir ses çıkarırlar. Erkeklerin bu sesleri çıkarmasının nedeni henüz bilinmemektedir.
Boyut: Gergedan böceği 20 ile 40 mm (0.79-1.57 inç) uzunluğa ulaşmaktadır. Bu uzunluk maksimum 47 mm (1.9 inç) olur.
Renk: Gergedan böceği genellikle sırlı bir görünüme sahiptir. Kırmızımsı kahverengidir. Kafa ve pronotumu daha koyu renklidir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)