Genel Güncel

AYDIN’DAN BİLİM DÜNYASINA HEDİYE YENİ BİR BÖCEK TÜRÜ BULUNDU

AYDIN’DAN BİLİM DÜNYASINA HEDİYE YENİ BİR BÖCEK TÜRÜ BULUNDU

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sultanhisar Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Dr. Hüseyin Yerlikaya, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. M.Bora Kaydan ve Gürcistan Ziraat Üniversitesinden Prof. Dr. George Japoshvii tarafından yapılan çalışmalarda, unlubitler üzerinde bulunan dünya için yeni bir parazitoiti türü tanımlandı.

Akademik hayatında entomoloji alanında çok önemli çalışmalar yapmış ve Adnan Menderes Üniversite’ne yaptığı akademik ve idari görevlerde kattığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Hüseyin Başpınar’a atfen, Leptomastix Baspinari Japoshvili ismi verildi.

Parazitoit “Encyrtidae” familyasından olan ve Aydın bölgesinde tarım ve tarım dışı arazilerde zarara uğratan Pamuk unlubitli (Phenacoccus solenopsis) olmak üzere altı farklı unlubit türü üzerinde tespit edildi.

Öğr. Gör. Hüseyin Yerlikaya yaptığı açıklamalarda, “Hüseyin hocam, lisansüstü eğitim-öğretim sürecim boyunca bana elinden geldiğince her türlü desteği veren, meslek etiği doğrultusunda, adil, dürüst ve tarafsız bir anlayış benimsememi sağlayan; gerek akademik hayatım gerekse mesleki ve özel hayatım boyunca örnek aldığım yegane kişidir. Bana olan katkılarından dolayı, Aydın’da bulunan ve dünyada da ilk olan bu böceğe Prof. Dr. Hüseyin Başpınar hocamın soyadının verilmiş olması benim için gurur vericidir.” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL