Kültür-Sanat

Psikolog Altınöz ticari sürücüleri uyardı; “Belgenizi alın!”

Psikolog Altınöz ticari sürücüleri uyardı; “Belgenizi alın!”

İnsan unsurundan kaynaklı olarak meydana gelen trafik kazalarını minimize düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılan test sonucu verilen psikoteknik belgesi 1 Temmuz’dan itibaren ticarî araç sürücüleri için zorunlu oldu. Psikoteknik belgesi olmayan sürücülere bin 181 lira cezaî işlem uygulanmaya başladı.

Türkiye’de son 10 yılda yaklaşık 12 milyondan fazla trafik kazası meydana gelirken, 50 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Meydana gelen trafik kazalarının ise yüzde 96’sının sürücü hatasından kaynaklı olması psikoteknik sınavının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözleri önüne getirdi.

Psikoteknik belgesinin zorunlu olmasıyla ilgili ticari araç sürücülerini uyaran Nazillili psikolog Nurten Altınöz, önemli açıklamalarda bulundu.

Altınöz yaptığı açıklamada, “Sürücülerin psikoteknik belgelerinin olmaması durumunda sigorta ve kaskodan doğan haklarını kullanamayacaklar. Nazilli’de 1 Temmuz’dan sonra iki kişiye ceza işlemi uygulandı ve 10-15 kişi de denetimlerde sorgulanarak uyarı yapıldı. Bayramdan sonra cezai işlemler artık ciddi anlamda sıkılaşacak. Türkiye’de araçların %80’inde bu belge yok. Bayramdan sonra artık tamamen ceza işlemi uygulanacak. Psikoteknik belgesini almak bir saat sürüyor simülasyon cihazlarımız var onlar eşliğinde. 1 saat sonrasında kişinin bedensel ve psikolojik durumları elverişli mi değil mi diye sisteme düşüyoruz. Sisteme düştükten sonra bir psikiyatr imzası gerekiyor sonrasında muayeneden imza aldıktan sonra belgeleri sisteme düşmüş oluyor” dedi.

Psikoteknik belgesinin, SRC veya ehliyet gibi olması gerekenlerden biri olduğunu belirten Altınöz, “Çünkü oluşabilecek kazada ticari araç sürücüsünün psikoteknik belgesi yoksa, sigorta kasko eksik belgeden dolayı hasar ödemez” diyerek de şirketleri uyardı.

Psikotekniğin kişinin refleksini, algısını, muhakemesini, karar verme kabiliyetinin yerinde olup olmadığını ölçümleyen testler bütünü olduğunu dile getiren Nurten Altınöz, “Psikoteknik hiçbir zaman kişinin zihinsel sıkıntısını ortaya çıkartmaz. Psikoloji belirli bir süre refleksini, algısını, karar verme yetisini kaybedebilir, buna riskli bir sürücü yaratabiliyor. Bu riskli sürücüyü trafikten uzaklaştırmak için mutlaka bir testten geçmesi gerekiyor” diyerek açıklamasını noktaladı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL