Güncel Yerel

Nazilli’deki feci patlamanın perde arkası aralanıyor

Nazilli’deki feci patlamanın perde arkası aralanıyor

NAZLI ALTINAYAR – Nazilli’de 7 kişinin hayatını kaybettiği ve 5 kişinin yaralandığı, ilçe tarihine kara gün olarak geçecek feci patlamanın üzerinden 3 gün geçti. Yürek yakan olayın ardından herkesin aklında “nasıl oldu, neden kaçamadılar, oradan çıkış yok muydu” sorusu kazınırken, patlamanın perde arkası yavaş yavaş belli olmaya başladı.

Yapılan incelemeler sonucunda işletme sahiplerinin almadığı önlemler ve yapılan ihmaller 7 kişinin canına mal oldu.

RUHSAT YOK İŞLETME VAR

Olayın ardından yapılan kontrollerde patlamanın meydana geldiği binanın vergi kaydı olmadığı, ruhsatın önceki işletme sahibinin üzerinde olduğu ortaya çıktı.
2018 yılının Aralık ayında, Egetalya Limited Şirketi adıyla ruhsat alıp Ekrem Coşkun Döner olarak hizmet vermeye başlayan iki katlı restoran, iki buçuk ay gibi kısa süre sonra şirket unvanı ve işletme haklarıyla birlikte Özlem A. adında birine devredildi.
Bu devirden kısa bir süre sonra da Özlem A. ve bugün ki işletme sahibi Leyla Y. arasında yeni bir devir anlaşması yapıldı.
Fakat Ekrem Coşkun Döner isim ve işletme hakkını devralan Leyla Y. ve kocası Faruk Y, yeni ruhsat almak yerine sessiz kalıp faaliyetlerini bu şekilde sürdürdü.

İTFAİYE RAPORUNU YOK SAYDILAR

7 canın yok olup gittiği bina için 2018 yılında Egetalya Limited Şirketi, ‘Yangın Önlem Raporu’ almak üzere Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu.
İtfaiye ekipleri yaptıkları denetimde, sadece giriş ve birinci kat için uygunluk raporu verdi. Aynı incelemede, 2. katın kullanılmak istenmesi halinde vatandaşların güvenli şekilde tahliyesi için yangın merdiveni zorunluluğu not düşülerek olumsuz görüş bildirildiği öğrenildi.
Ancak burayı devralan işletme sahibi Leyla Y. ile Faruk Y. , bu raporu da görmezden gelerek ikinci katı kullanıma açtı. Bununla da kalmayan işletme sahipleri, kurallara aykırı olmasına rağmen ikinci katta bulunan kapının önüne klima motorları koydurup olası bir faciada kaçış yollarını kapattı.
Öte yandan çevredeki vatandaşların iddiasına göre 1.katta bulunan ve üst kattaki terasa çıkan bir kapı olduğu söylenmişti. Kapının kilitli olduğunu iddia eden vatandaşların ardından yapılan kontrollerde 1. Katta herhangi bir kapı olmadığı belirlendi.

TÜPLER KULLANIMA UYGUNSUZ ÇIKTI

Hiçbir türlü önlemin alınmadığı gün yüzüne çıkarken feci olayda yapılan ihmaller bununla da bitmedi. Patlamanın yaşandığı işletmede sanayi tüpü kullanıldığı, normal şartlarda bu tarz bir işletmede sanayi tüpünün kullanılmasının yasak olduğu öğrenildi. Ayrıca uzmanlar, yönetmeliğe göre işletmelerde tüplerin dışarıda ve bir kafes içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan içeride bulunmaması gereken sanayi tüpünün müşterilerin yoğun olduğu anda değiştirilmeye çalışıldığı, sızan gazın alev alarak faciaya neden olduğu anlaşıldı.

7 tane canın yitip gittiği patlamada soruşturma tüm hızıyla devam ederken, gün içerisinde konuyla ilgili görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı, Olay Yeri İnceleme Ekipleri, Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları ve bilirkişiler bina içerisine girerek yeniden inceleme gerçekleştirdi.

İTFAİYE 2 DAKİKA İÇERİSİNDE OLAY YERİNDE

Yangında en büyük tepkilerden biri ise itfaiye ekiplerine geldi. Yaşanılan acı olayda vatandaşlar görüntüler karşısında girdiği şok ile itfaiye ekiplerine tepki göstermişti. 112 Acil Çağrı Merkezi ekiplerinden alınan bilgiler doğrultusunda, 15.35’te çıkan yangının ardından vatandaşlar 15:38’te 112 Acil Servis Hizmetlerini  arayarak ihbarda bulunuyor. Aydın 112 Acil Çağrı Merkezi ihbarı aldıktan sonra 15:39’ta Nazilli İtfaiye Amirliği’ni arayarak durumu bildiriyor ve Nazilli ekibi yine 15:39’da Yeni Sanayi Mahallesi’nde bulunan istasyondan çıkış yapıyor. 6 araç ve 19 personel ile olay yerine 2 dakika içerisinde intikal eden ekipler yangına ilk müdahaleyi 15:41’de gerçekleştiriyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL