Genel

NAZİLLİ’DE JANDARMA EKİPLERİNDEN DEV KRİPTO OPERASYONU

NAZİLLİ’DE JANDARMA EKİPLERİNDEN DEV KRİPTO OPERASYONU

Aydın’ın Nazilli ilçesinde kripto varlıklar üzerinden para aklayan ve bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılık yapan örgüt çökertildi. Jandarmanın gözaltına aldığı 38 kişi adliyeye sevk edildi.

Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı dev bir operasyona imza attı. Aydın İl Jandarma Komutanlığı, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği operasyonda bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini kripto varlıklar üzerinden aklama suçlarını örgütlü olarak işleyen organize suç örgütü üyesi 38 şüpheli yakalandı.

VATANDAŞI DOLANDIRDILAR

Örgütün interaktif ürün satışı yapılabilen platformları ve bunlara ait kabul görmüş güvenli ödeme panellerini klonlayarak, benzer arayüz ve bağlantı adresleri ile gerçeğine benzer çok sayıda sahte web sitesi tasarladıkları tespit edildi.

Şüphelilerin, sosyal medya platformları üzerinde yayınladıkları sponsorlu reklamlar ile ağlarına düşürdükleri mağdurları, tasarladıkları sahte web sitelerine yönlendirerek ve kendilerini asker, polis, kamu görevlisi gibi tanıtıp güven kazanarak, araç yedek parçası, cep telefonu, bilgisayar, elektrikli bisiklet, maç bileti, klima, çeşitli ev eşyası vb. ürün satışı vaadiyle dolandırdıkları belirlendi.

PARALARI KRİPTO BORSASINA YATIRDILAR

Mağdurlardan elde ettikleri suç gelirlerini kripto varlıklara çevirerek çok sayıda kripto soğuk cüzdan ve yabancı kripto borsaları arası transfere tabi tutulduğu kaydedildi. Şebekenin karıştırmak suretiyle, izini kaybettirmek ve gayrimeşru kaynağını gizleyerek meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak yoluyla akladıkları tespit edildi.

1MİLYAR TL’LİK İŞLEM HACMİ

Karmaşık kripto para transfer trafiğinin takibi ve detaylı teknik analizi ile izini kaybettirmeyi amaçlayan suç örgütüne ait gizli kripto cüzdanları deşifre edildi. Yurtiçi ve yurtdışı kripto varlık sağlayıcıları, bankalar, özel ödeme kuruluşları, internet servis sağlayıcılarından alınan verilerle nihayetinde  MASAK ile koordineli yapılan çalışmalar sonucunda işlem hacminin 1 milyar 49 milyon 174 bin 270 TL olduğu ortaya çıktı.

16 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Suç örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde yer alan ve suç faaliyetlerini organize bir şekilde işleyen şüphelilerin yakalanması için Nazilli merkezli İzmir, İstanbul, Hatay, Ankara, Sakarya, Diyarbakır, Gaziantep, Manisa, Bartın, Tekirdağ, Van, Balıkesir, Sivas, Samsun, Kütahya ve Uşak olmak üzere 16 ilde 21 Mayıs 2024 günü eş zamanlı operasyon yapıldı.

ADLİYEYE ÇIKARILDILAR

Operasyonda 38 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı, suçta kullandıkları çok sayıda dijital materyale el konuldu. Şüpheliler ifade işlemlerinin islemlerinin tamamlanmasının ardından bugün sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri kapsamında Nazilli Adliyesi’ne sevk edildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL