Ekonomi Genel

100 YILIN FELAKATİ OLARAK ADLANDIRILAN DEPREMLERİN MAALİYETİ AÇIKLANDI

100 YILIN FELAKATİ OLARAK ADLANDIRILAN DEPREMLERİN MAALİYETİ AÇIKLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlı tarafından hazırlanan büyük Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporlarına göre, deprem felaketinin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam maliyeti yaklaşık 2 trilyon lira dolar cinsinden 103,6 milyar dolar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir maliyetin 2023 Türkiye Milli gelirinin yüzde 9’una tekabül edeceğine öngörüldü. Deprem bölgesine yapılan tüm destek ve harcamalarla ile ilgili milli gelirin azalması nedeniyle toplam 351 milyar liralık gider oluştuğu söylendi.

Konut hariç özel kesim hasarı 222,4 milyar lira, yaklaşık 11,8 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu harcamalar içerisinde de enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim, küçük esnaf, ibadethaneler ve imalat sanayide yer aldı

Sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafların gelir kayıpları ile makroekonomik etkiler dikkate alındığında, Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon lira yaklaşık 103,6 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Bu büyüklüğün 2023 yılı Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşılabileceği tahmin ediliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL