Güncel Yerel

79 yıl hapsi istenen Müze Müdürü Yıldız görevine geri dönüyor

79 yıl hapsi istenen Müze Müdürü Yıldız görevine geri dönüyor

NAZLI ALTINAYAR – Aydın merkezli 11 ilde gerçekleşen tarihî eser kaçakçılığı operasyonunda tutuklanan ve yargılanmasına ev hapsi cezası ile devam eden Eski Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız bugün hakim karşısına çıktı.

Geçtiğimiz yıl mart ayında Aydın merkezli 11 ilde düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 36 kişi yakalanmış, adliyeye sevk edilen 19 kişiden 4’ü tutuklanmıştı.
Donatello’nun ‘Davut’ heykeline sahte raporu verdiği iddiasıyla 79 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada tahliye edilmiş ve ev hapsi uygulanmıştı.

‘Örgüt kurmak ve yönetmek’ ile suçlanan Abdülbari Yıldız hakkında 79 yıla kadar, diğer sanıklar için ise 2 yıldan 52 yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle açılan davanın ikinci duruşması yapıldı.
79 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada son savunmasını yapan Aydın eski Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız, Heykel zaten imitasyon bir heykel. Bu heykel daha önce Mersin ve Karaman müzelerinden sahte olduğuna dair raporu vardı. Bu heykelin orjinali şu anda Fransa müzesinde sergilenmekte. Yalova’da Efes bronz madalya diye satılmakta. Şuan gittiğinizde bile 30, 40 bin, 50 bin liraya bu alınmakta. İhale, rüşvet gibi bir iddia yok. Basında çıkan haberlerin hepsi yalan. Ben rüşvet verdim aldın diyen biri de yok. Müzeye aldıkları 30 tane zeytin kasasını rüşvet olarak kaydetmişler. Üzerimize itham edilen bir suçlama yok. Kaçak kazı yok. Çorum’daki bir çalışma bize başlanmış durumda. Alakamız yok. Heykel bende yakalanmadı. Heykel bizim operasyondan 35 gün önce M.Y isimli şahısın aracında yakalandı. Ben arabamda taşımadım.” dedi.

Yıldız’ın yurt dışına çıkma kararı devam ederken ev hapsi kararı kalktı. Yıldız, önümüzdeki günlerde Anıtlar Kurulu’nda uzman olarak göreve başlayacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL