Güncel Yerel

OYUK BABA NAZİLLİ TURİZMİNE KAZANDIRILACAK

OYUK BABA NAZİLLİ TURİZMİNE KAZANDIRILACAK

NAZLI ALTINAYAR – Nazilli’nin kırsal Yukarı Örencik Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık bin 600 metre yükseklikteki olan Oyuk Baba Türbesi ilçenin önemli değerlerinden birisi. Bir çok Nazillilinin bilmediği fakat bölge halkının çok büyük önem verdiği Oyuk Baba’nın hikayesi akıllarda iz bırakıyor.

Çevre mahallede yaşayan vatandaşların ziyaret ederek ibadet ettiği Oyuk Baba Türbesi’nin oldukça yoğun olduğunu söyleyen Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz, Oyuk Baba’nın inanç turizmine kazandırılacağı müjdesini verdi.

“İNANÇ TURİZMİNE KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Oyuk Baba ile ilgili bilgiler veren Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz, Oyuk Baba’nın binlerce yıldır yerleşim alanı olan ve kutsal sayılan bir alan olduğunu aktardı. Yaylada Küçük Oyuk Baba, Orta Oyuk Baba ve Büyük Oyuk Baba olarak üç farklı nokta bulunduğunu belirten Akkurnaz “Burayla ilgili çeşitli söylentiler var ancak binlerce yıldır yerleşim alanı olarak kullanıldığını ve kutsal sayıldığını biliyoruz. Nazilli Belediyesi ve Üniversite iş birliğinde burayı inanç turizmine kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“BELEDİYELER BİRLİĞİ BÜNYESİNDE PROJE HAZIRLADIK”
Oyuk Baba’nın inanç turizmine kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Oyuk Baba’nın inanç turizmine kazandırılması için Belediyeler Birliği bünyesinde bir proje hazırladık. Gerekli üst yapı çalışmalarını yaparak Nazilli’ye kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘GÜZEL GELENEĞİ DEVAM ETTİRİYORUZ’

Dedelerinden öğrendikleri Oyuk Baba’nın hikayesini ziyarete gelenlere aktaran Yukarı Örencik Mahalle Muhtarı Hasan Özkaya, Oyuk Baba’nın özellikle askere gidecek olan gençler tarafından ziyaret edildiğini söyledi.

Muhtar Özkaya, “Oyuk Baba, Kurtuluş Savaşı yıllarında köylüleri organize edip topraklarımızı düşmana karşı savunmuş. Girdiği bir çatışmada yaralandıktan sonra da dağın zirvesinde son nefesini vermiş. Büyüklerimiz söylediklerine buraya gelen kötü insanların yaklaşamadığını söylerler. İşleri kötü giden insanların buraya gelip dua ettikten sonra işlerinin düzeldiği görülmüştür kendimizde şahit olduk. Bir başka rivayete göre, Oyuk Baba kellesi kopuk halde savaşmaya devam ediyor. Karşı tepeden kanları damlarken arkasından gelen düşmanı kan izini sürmesin diye her damlayan kana taş koyduğu söyleniyor. Kafasını tutarak savaştığı söyleniyor. Burada ziyaret edildikten sonra köylü halkı aşağıda köy merkezinde yemek verirler. Askere gidecek olanlar ziyaret eder namaz kılarlar. Biz de bu güzel geleneği devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL