Genel

Alevi Diyanet’i mi geliyor?

Alevi Diyanet’i mi geliyor?

AKP tarafından üzerinde çalışılan ‘cemevleri düzenlemesine’ ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. Tartışılan seçeneklerin arasında, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir ‘Alevi cemaati başkanlığının’ kurulması da var.

Alevilerin talepleri ve cemevlerinin gereksinimlerinin tespiti konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nca bir süredir çalışmaların yürütüldüğü belirtiliyordu. 25 Ekim’deki kabine toplantısında da bu çalışmalar sonucu hazırlanan raporun sunulduğu ifade ediliyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre   AKP kurmayları, cemevlerine ibadethane veya kültür merkezi statüsü verilmesi, alevi dedelerine maaş bağlanması, cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük seçeneklerin tartışıldığını; ancak sorunların tek başına iktidarın veya devletin alacağı kararla çözülemeyeceğini, Alevilerin öncelikle kendi içlerinde bir konsensus sağlaması gerektiğini söylüyorlar.

Alevi dedelerine maaş bağlanmasına bazı Alevi örgütlerinin ‘Alevi inancına ve geleneklerine aykırı olduğu’ olduğu gerekçesiyle karşı çıktığına dikkat çeken AKP kaynakları, devlet tarafından maaş bağlansa bile bu durumun Aleviler arasında yeni bir tartışmayı başlatacağına işaret ediyor.

‘BU İŞİ ÇÖZMEK AYASOFYA’YI AÇMAK KADAR ÖNEMLİ’
AKP kulislerinde, cemevlerinin statüsü konusundaki tartışmanın ‘1400 yıllık bir sorun olduğu’ ve sadece devletin yapacağı düzenlemeyle çözülemeyeceği belirtilerek, “Bu işi çözmek Ayasofya’yı açmak kadar önemli. Ayasofya’yı ibadete açmak nasıl ki Sünni Müslümanların büyük bir beklentisi idiyse Alevi vatandaşların bu husustaki en büyük beklentisi de bu” değerlendirmesini yapıyor.

Ancak cemevlerine ibadethane veya kültür merkezi statüsü verilmesi konusunda AKP içinde henüz netleşmiş bir görüş yok.

‘YENİ ANAYASA İÇİNDE DEĞERLENDİRİLEBİLİR’
AKP kaynakları, yeni anayasa çalışması içinde Alevilerin taleplerini karşılamaya dönük düzenlemeler yapılabileceğini belirtirken, bunların ne olacağının ilerleyen süreçte netleşebileceğini ifade ediyorlar.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL